Ljoret del Mar - Biser Mediterana

Ljoret del Mar je mali turisticki gradic na Mediteranu, u Spaniji u pokrajini Kataloniji. Iako gradic ima svega 35.000 stanovnika, tokom leta i udarne turisticke sezone, broj ljudi koji se nalazi u njemu cesto bude i preko 250.000.

Sunday, July 31, 2011

Prestonica Andore - Andora La Velja

Andora La Velja je prestonica knezevine Andora i najveci je grad u drzavi iako, sam po sebi grad i nije toliko veliki, ima svega 100 hiljada stanovnika. Kako obicaji nalazu, najveci broj prodavnica, restorana i trgovinskih centara se nalazi u samom centru, na aveniji Mericel, koja je deo rute iz Spanije u Francusku. Prestonica Andore se nalazi u prekrasnoj kotlini i po nadmorskoj visini je prva od evropskih prestonica (1055 m iznad nivoa mora).


Vizit karta Andore je termalni kompleks Caldea, koji se nalazi u Eskaldesu. Informacioni centar na stanici u Pas de la Kasa, sa gomilom interesantnih informacija za turiste.


Omiljeni prestonicki restoran, pored je velikog hipermarketa Pyrenees.


Skulpture jelena od zice pored restorana.


Most preko reke koja protice kroz grad. Krajem proleca tu je veoma visok vodostaj.


Spomenik snesku belicu i...


... spomenik Salvadoru Daliju


Avenija Mericel.


Cela zemlja ima oko 20-50 taksi vozila i skoro sva su u prestonici.Velika petospratna robna kuca sportskih proizvoda, tematski podeljena po spratovima. Na petom je spratu odeljenje za ljubitelje skejta i snoubordinga.


Unutar robne kuce.


Lokalne registarske tablice. Ovo je sa jednog skutera.Prodavnica potrepstina za kucu, koja se moze satima obilaziti.


Lokalni semafor.Unutar najvećeg soping centra u Andori - “Illa Carlemany”.


Spomenik u cast 50-godisnjice glavne banke u zemlji, podignut 1999.g.


Prijatna temperatura u Andori.
Izvor slika: timon.ru

Post: Jelena Stefanovic

Kada gepard nije gladan...

Interesantno, ali gepard i antilopa mogu postati prijatelji ! Doduse samo na kratko. Najverovatnije objasnjenje je da su gepardi upravo zavrsili "veceru" te stoga nisu gladni, a antilope imaju veliku srecu i sa njima se igraju kao da su prijatelji celog zivota. Sledeci njihov susret najverovatnije nece imati ovakav ishod...

izvor slika: baanta.com

Friday, July 29, 2011

Kamena suma na Madagaskaru

Milionima godina vetar i voda su stvarali ovo neobicno mesto - sada Nacionalni park Cingi de Bemaraha, na ostrvu Madagaskar. Sivo plave krecnjacke stene sa ostrim vrhovima, visine i do 50 m, formiraju neobicnu "kamenu sumu", u kojoj su svoje staniste nasli belosnezni lemuri...Post: Jelena Stefanovic

Thursday, July 28, 2011

Nacisti su za vreme Drugog svetskog rata pokusavali da nauce pse da govore

Nedavno istrazivanje je otkrilo da su nacisti za vreme Drugog svetskog rata pokusavali da nauce pse da govore i citaju. Njihov cilj je bio, kako je saopsteno, stvaranje strasne armije pasa koji govore. Hitler je ocigledno mislio da ce uspeti da nauci pse da komuniciraju sa svojim SS oficirima te je stoga oformio posebnu skolu za njih.

Nacisticki zvanicnici su tada "regrutovali" pse iz cele Nemacke i obucavali ih da govore i uz pomoc svojih sapa pokazuju odredjene signale. Cak se vrti i prica da je jedan od pasa uspeo da nauci da kaze "Mein Fuhrer" kada su ga "pitali" ko je Adolf Hitler.

Nemci su pokusali da takvu armiju koriste u svoju korist, a poznato je da je veliki broj njih koriscen u koncentracionim logorima da bi se sprecio beg zarobljenika. Ovi bizarni eksperimenti su ugledali svetlost dana nakon detaljnog istrazivanja profesora doktora Zana Bondesona. On je rekao: "Ovo je zaista neverovatna stvar. Jos tokom 1920. godine Nemacka je oformila posebnu grupu takozvanih "zivotinjskih psihijatara" koji su verovali da su psi u inteligenciji gotovo slicni ljudima, i da su sposobni za apstraktno razmisljanje i komunikaciju."

Neverovatna meduza iz morskih dubina [video]

Ili bi mozda bolji naslov za ovaj video klip bio vanzemaljci su medju nama !? Stvarno ne znamo kako drugacije da opisemo bice koje je uspela da usnimi podvodna kamera na jednoj od naftnih platformi... Lici na meduzu, u sustini i jeste meduza, samo sa ogromnim pipcima... Uostalom... pogledajte pa presudite sami...
Wednesday, July 27, 2011

Neverovatna snaga cunamija [video]

Jos jedan, do sada ne vidjeni snimak cunamija u Japanu, na kome se zaista moze videti sva snaga vodenog talasa...
Tuesday, July 26, 2011

100 najlepsih mesta na svetu - 5. deo

Peti deo vase i nase serije o najlepsim mestima na planeti Zemlji. Ranije delove serije mozete procitati ovde:

Prvi deo

Drugi deo

Treci deo

Cetvrti deo

60. Sveti hram Vat Pra Kaev, Tajland


Hram Vat Pra Kaev se smatra jednim od najsvetijih budistickih hramova na Tajlandu i nalazi se u istorijskom delu Bangkoka.

59. Sent Misel, Francuska


Sent Misel je kamenito ostrvo i naseobina u Normandiji u Francuskoj. Nalazi se na oko kilometar od severne obale zemlje, a broj stanovnika prema popisu iz 2006 je bio 41. Mesto je danas zbog svog specificnog polozaja i reljefa izuzetna turisticka lokacija.

58. Meteori, Grcka


Manastiri Meteori su skupina pravoslavnih manastira u regiji Zapadna Tesalija u Grckoj. Veoma su poznati u svetu prvenstveno zbog svog nesvakidasnjeg polozaja na stenama i posle Svete Gore smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grckoj. Od 1988. godine nalaze se na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

57. Sat Big Ben u Londonu, Engleska


Big Ben je najveca kula sa satom i zvonikom na svetu. Nalazi se u Londonu, u severoistocnom delu Vestminsterske palate. Kada je deo palate izgoreo u pozaru 22. oktobra 1834. godine, odluceno je da se na tom mestu sagradi ovaj veliki spomenik kulture. Ukupna visina kule je 96,3 metra.

56. Versajski dvorac, Francuska


Versajski dvorac, ili Versajska palata je najpoznatija kao rezidencija francuskih kraljeva Luja 14, Luja 15 i Luja 16. Nalazi se nedaleko od grada Versaja jugozapadno od Pariza i prostire se na 11 hektara, dok okolni parkovi zauzimaju ukupnu povrsinu od jos 815 hektara. Dvorac je nadaleko cuven po svojoj lepoti i predstavlja simbol vrhunca francuske monarhije. Ovde je 1919. godine potpisan Versajski ugovor, kojim je okoncan Prvi svetski rat, a zvanicna kraljevska rezidencija je bio do 1789. godine sve do Francuske revolucije. Od 1979. godine mesto je pod zastitom UNESKA i nalazi se na listi Svetske kulturne bastine.

55. Redzistan u Samarkandu, Uzbekistan


Samarkand je drugi najveci grad u Uzbekistanu i glavni grad istoimene provincije Samarkand. Redzistan je drevni centar toga grada i bio je mesto okupljanja stanovnistva da bi se culi kraljevi proglasi. Takodje, mesto je bilo i centar svih javnih pogubljenja. Od 2001. godine nalazi se na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

54. Akropolj, Grcka


Akropolj je stenovito brdo, anticko svetiliste posveceno grckoj boginji Atini u Atini. Samo brdo je visoko oko 150 metara na cijem vrhu se nalazi platforma sa drevnim arhitektonskim kompleksom. Brojni anticki hramovi docaravaju bogatu istoriju grckog naroda i svake godine privuku nebrojano mnogo turista iz celog sveta. Mesto se od 1987. nalazi na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

53. Firenca, Italija


Firenca je grad u srednjoj Italiji i nalazi se na reci Arno. Grad prema poslednjem popisu ima oko 366.000 stanovnika. Glavni je grad regije Toskana i provincije Firenca. Grad je poznat po brojnim spomenicima kulture, neverovatno lepim palatama, katedrali i univerzitetu iz 1321. godine. Zbog svog velikog kulturnog i umetnickog znacaja neki ga nazivaju "Italijanska Atina".

52. Dzamija Hasana II u Kazablanci, Maroko


Dzamija Hasana II je verski objekat u Kazablanci, Maroko. Najveca je dzamija u zemlji i peta po velicini u svetu, odmah posle dzamija Al-Haram u Meki i Al-Masid Al-Nabavi u Medini. Dizajnirana je od strane francuskog arhitekte Misela Pinseaua i stoji na rtu gledajuci u Atlantik. U njoj ima mesta za oko 25.000 vernika uz jos oko 80.000 koji mogu biti smesteni u dvoristu oko nje. Njen minaret je najvisi na svetu sa visinom od 210 metara. Izgradnja je trajala od 1986-1993 i bilo je potrebno oko 2.500 radnika i 10.000 umetnika da bi dobila danasnji sjaj.

51. Sikstinska kapela, Vatikan


Sikstinska kapela je najpoznatija kapela u zvanicnoj rezidenciji pape u vatikanu. Cuvena je po svojoj arhitekturi i freskama koje su radili najveci majstori renesanse, Mikelandjelo, Rafael, Bernini i Boticeli.

... NASTAVICE SE ...

izvor: wikipedija

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More