Tuesday, November 29, 2011

10 najstrasnijih slatkovodnih zivotinja

Pirana


Poznate po svojim ostrim zubima i prozdrljivom apetitu, pirane naseljavaju nekoliko velikih recnih slivova u Juznoj Americi. Iako je ova riba poznata kao najkrvolocniji mesozder, napadi na ljude su retki.

Elektricna jegulja


Na slici je prikazana elektricna jegulja kako pokazuje svoju moc na sajmu u Njujorku 1939. godine. Uprkos svom imenu, elektricna jegulja je blizi srodnik grupi somova nego jegulja. Ove neobicne ribe naseljavaju plovne puteve u basenu Amazona i Orinoka, gde se brane od neprijatelja i love plen pomocu mocnih rafala elektricne energije. Zahvaljujuci svojim specijalizovanim unutrasnjim organima, one mogu da proizvedu elektricne impulse vece od 500 volti, sto je dovoljno da ubije odraslog coveka. Medjutim, one napadaju ljude samo kada su uznemirene, a zive u mracnim i mirnim vodama.

Riba tigar


Siroko rasprostranjene u Africi, tigar ribe su opasni predatori sa velikim, kao zilet ostrim zubima. Cesto love u grupi i povremeno savladaju i znatno vece zivotinje. Napadi na ljude su retki, ali se desavaju. Postoje dve vrste ovih riba, manje, koje se nazivaju tigar ribe, i koje mogu da narastu do 15 kilograma tezine, a naseljavaju vodeni sistem Zambezija, i vece - dzinovske tigar ribe, koje mogu da teze i do 50 kilograma, a naseljavaju reku Kongo i jezero Tanganjika.

Nilski krokodil


Ovi veliki reptili nalaze se u gotovo celoj Africi, i cesto se nazivaju najopasnijim zivotinjama na planeti. Muzjaci su dugi od 3,5 do 5 metara, mada su pronadjeni i primerci duzi od 5,5 metara. Kada su sami, napadaju druge zivotinje koje su iste velicine ili manje od njih, dok u grupi napadaju i nilske konje i nosoroge. Napadi na ljude su cesti, sa nekoliko stotina do hiljadu smrtnih slucajeva godisnje.

Mata mata


Mata mata je slatkovodna kornjaca koja naseljava reke Amazon i Orinoko u Juznoj Americi. Ove interesantne zivotinje najvise vole plitke ustajale vode, gde lako mogu podici glavu iznad vode radi disanja. Mogu narastiti do 15 kilograma tezine, i uprkos svom izgledu, nisu opasne za ljude i hrane se samo beskicmenjacima.

Dzinovski somovi


Dzinovski somovi zive u mnogim rekama sirom sveta, dok su najveci primerci uhvaceni na reci Mekong bili dugacki 3,2 metra i tezili vise od 300 kilograma. Ova vrsta je sada gotovo na granici izumiranja usled narusavanja njihovog prirodnog stanista. Retko su opasni po ljude, a dzinovski somovi mogu ziveti i do 60 godina.

Anakonda


Anakonde zive u rekama i mocvarama Juzne Amerike i smatraju se najvecim zmijama na svetu. Smatra se da rec anakonda dolazi od tamilske reci "anaikolra", sto znaci "ubica slonova", aludirajuci na strasnu reputaciju koju ova zivotinja ima. Anakonde se hrane ribama, pticama, gmizavcima i malim sisarima, i redje domacim zivotinjama. Velike zmije mogu biti opasne po ljude, iako su slucajevi namernih napada veoma retki. Kao i druge boe, anakonde su neotrovne i svoj plen ubijaju gusenjem.

Dzinovske slatkovodne raze


Dzinovske raze naseljavaju reke u jugoistocnoj Aziji i severnoj Australiji, gde mogu dostici ogromne razmere - do 5 metara duzine i 600 kilograma tezine. Medjutim, o ovoj vrsti se vrlo malo zna, ukljucujuci i to koliko ih je jos ostalo. Izuzetno ih je tesko videti posto zive zakopane u recnom mulju i pesku. Hrane se rakovima i skoljkama i veoma retko napadaju ljude. Medjutim, raza moze zadati opasan udarac: na ledjima ima otrovnu zaoku koja moze biti duga i 40-ak centimetara.

Riba vampir


Riba vampir, ili pajara, cesto se moze pronaci na ribljim pijacama u Peruu. U basenu Amazona i Orinoka, veoma je cenjena zbog svog mesa. Ove grabljivice sa svojim ostrim zubima koji mogu biti dugacki i do 15 centimetara napadaju pre svega druge manje ribe, a neretko i pirane.

Kandiru


Mozda najopasnija od svih slatkovodnih zivotinja, kandiru je parazitski som iz porodice "Trichomycteridae". Ovi mali paraziti uglavnom zive na skrgama vecih riba, a neretko "vole" da se smeste u mokracnu cev muskaraca i zena. Poznato je da ova riba ima obicaj da se uvuce u polni organ i tamo ostane, kada ju je veoma tesko izvaditi cak i operacijom. Dugo se verovalo da je urin taj koji privlaci ove ribe, medjutim, nedavne studije su pokazale da je to pogresno misljenje. Postoji mnogo dokumentovanih slucajeva napada kandiru ribe na ljude, a mozda najbolja preventiva je izbegavanje tropskih voda...

izvor: environment.nationalgeographic.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More