Tuesday, November 15, 2011

10 najboljih pasa cuvara

Poslednjih godina, pitbul se smatrao najboljom i najpouzdanijom rasom pasa cuvara. Pogresno! Postoje rase pasa koje su jace cak i od ovog zloglasnog psa. Pitbul od 30 kilograma lako moze da obori coveka na zemlju. Medjutim, sta bi tek uradio kavkaski ovcar tezak 100 kilograma? Ukoliko trazite najbolju rasu psa za zastitu svog doma, pogledajte sledecu listu.

10. Nemacki ovcar


Ova rasa je karakteristicna po svojoj direktnoj i neustrasivoj spremnosti da zastiti malu decu. Disciplinovan pas mora da dozvoli ljudima da mu pridju, da stoji mirno na zemlji i pokaze samopouzdanje i spremnost da izvrsi naredbu vlasnika, a to je upravo ono sto ova rasa zna.

9. Doberman


Dobermani su u generalno nezna, lojalna i visoko inteligentna rasa pasa. Medjutim, postoji varijacija u temperamentu sto je karakteristicno za kucne ljubimce, a tipican doberman ce napasti samo ako veruje da je njegova imovina ili porodica u opasnosti. Prema izvestaju Americkog centra za kontrolu bolesti, doberman je rasa koja retko ucestvuje u napadu na ljude koji se zavrsi smrtnim ishodom, za razliku od na primer pitbulova, posto su oni trenirani da obuzdaju uljeza, a ne da ga ubiju. Ova rasa je intenzivno bila koriscena od strane americkih marinaca tokom Drugog svetskog rata, a oko 25 njih je poginulo u bici kod Guama 1944. Na tom mestu danas postoji spomenik podignut u cast ovih dobermana.

8. Rotvajler


U rukama odgovornih vlasnika, dobro istrenirani i socijalizovani rotvajleri mogu biti pouzdani cuvari i pratioci. Medjutim, svaki nedovoljno istreniran pas moze postati opasnost u odgovarajucim okolnostima. Rotvajler je pas samouverene prirode, medjutim, rana socijalizacija i izlozenost novim ljudima, drugim zivotinjama i raznim situacijama su veoma vazni za pravilni razvoj ove osobine. Rotvajler ima prirodnu tendenciju da potvrdi dominaciju ukoliko nije pravilno dresiran. Dobro je znati da neobuceni (ili slabo obuceni) i zlostavljani rotvajleri mogu biti izuzetno agresivni i destruktivni.

7. Pirinejski mastif


Pirinejski mastif (ili pirinejski planinski pas) je sposoban i nametljiv cuvar, posvecen svojoj porodici, i prilicno oprezan prema strancima. Muzjaci su teski od 45-73 kilograma i kada nisu izazvani, deluju smireno i ozbiljno. Hrabri su, veoma lojalni i poslusni, posveceni porodici, cak i kada je potrebno samo-zrtvovanje. Tokom Drugog svetskog rata ovi psi su korisceni za vucu artiljerije preko Pirineja iz Spanije i Francuske.

6. Veliki svajcarski planinski pas


Veliki svajcarski planinski pas je velika, misicava i trobojna (crna, bela i braon) rasa pasa. Muzjaci teze od 60-70 kilograma i visoki su od ramena do zemlje od 65-72 cm. Ovi psi imaju veoma razvijen instinkt i veoma zastitnicki su nastrojeni prema porodici.

5. Moskovski pas cuvar


Nakon Drugog svetskog rata, odgajivaci u Moskvi su zeleli da stvore rasu pasa koji ce biti posebno poslusni na naredjenja vlasnika. Izmesali su rase kavkaskog ovcara koji je poznat po oprezu i surovosti i bernardinca, veliku rasu sa blagim temperamentom. Danas, posle vise od 50 godina, moskovski pas cuvar poseduje mentalne i fizicke atribute koje su zeleli da dobiju prvobitni odgajivaci.

4. Borboel


Borboel je posebna rasa pasa, specijalno odgajana da zastiti vlasnika. Ovi psi pruzaju utisak snage, moci i fizickih sposobnosti, a vise nego dovoljno to pokazuju u svakodnevnom radu. Borboeli su vrlo dominantni i inteligentni psi sa jakim cuvarskim instinktom. Samouvereni su i neustrasivi, ali odgovaraju potrebama porodice pokazujuci intuitivnu sposobnost da osete da li je ona u opasnosti. Kao i svi drugi psi sa cuvarskim instinktom, potrebno je da jos kao kucici upoznaju clanove porodice i prijatelje, da bi se izbegla agresija.

3. Argentinski mastif


Dogo Argentino ili argentinski mastif je veliki, misicav i atletski gradjen pas neobicne istorije. Izuzetno su tolerantni na decu zbog visoke tolerancije bola, a zastitnicki su nastrojeni prema onome sto smatraju svojom teritorijom. Minimalna visina za muzjake je 62 cm.

2. Kane Korso


Kane Korso je pas srednje velicine poreklom iz juzne Italije. Njegov stabilan temperament i mocno telo cine ga posebno nadarenim za psa cuvara ili zastitu. U juznoj Italiji se ova rasa tradicionalno koristila za lov na krupnu divljac kao i za cuvanje i zastitu.

1. Kavkaski ovcar


Ukoliko imate mesto (kucu, dvoriste, objekat) koji treba da se zastiti i cuva, ovaj pas vam je zaista potreban. Mnogi smatraju temperament i mekocu ovog psa kao manu, medjutim ukoliko zaista zelite najvecu rasu pasa, kavkaski ovcar je pravi izbor. Ova rasa je veoma rusticna i brzo se prilagodjava na sve klime, medjutim, kako je veoma nepoverljiv prema strancima, lako moze postati agresivan.

izvor: listverse.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More