Tuesday, July 26, 2011

100 najlepsih mesta na svetu - 5. deo

Peti deo vase i nase serije o najlepsim mestima na planeti Zemlji. Ranije delove serije mozete procitati ovde:

Prvi deo

Drugi deo

Treci deo

Cetvrti deo

60. Sveti hram Vat Pra Kaev, Tajland


Hram Vat Pra Kaev se smatra jednim od najsvetijih budistickih hramova na Tajlandu i nalazi se u istorijskom delu Bangkoka.

59. Sent Misel, Francuska


Sent Misel je kamenito ostrvo i naseobina u Normandiji u Francuskoj. Nalazi se na oko kilometar od severne obale zemlje, a broj stanovnika prema popisu iz 2006 je bio 41. Mesto je danas zbog svog specificnog polozaja i reljefa izuzetna turisticka lokacija.

58. Meteori, Grcka


Manastiri Meteori su skupina pravoslavnih manastira u regiji Zapadna Tesalija u Grckoj. Veoma su poznati u svetu prvenstveno zbog svog nesvakidasnjeg polozaja na stenama i posle Svete Gore smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grckoj. Od 1988. godine nalaze se na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

57. Sat Big Ben u Londonu, Engleska


Big Ben je najveca kula sa satom i zvonikom na svetu. Nalazi se u Londonu, u severoistocnom delu Vestminsterske palate. Kada je deo palate izgoreo u pozaru 22. oktobra 1834. godine, odluceno je da se na tom mestu sagradi ovaj veliki spomenik kulture. Ukupna visina kule je 96,3 metra.

56. Versajski dvorac, Francuska


Versajski dvorac, ili Versajska palata je najpoznatija kao rezidencija francuskih kraljeva Luja 14, Luja 15 i Luja 16. Nalazi se nedaleko od grada Versaja jugozapadno od Pariza i prostire se na 11 hektara, dok okolni parkovi zauzimaju ukupnu povrsinu od jos 815 hektara. Dvorac je nadaleko cuven po svojoj lepoti i predstavlja simbol vrhunca francuske monarhije. Ovde je 1919. godine potpisan Versajski ugovor, kojim je okoncan Prvi svetski rat, a zvanicna kraljevska rezidencija je bio do 1789. godine sve do Francuske revolucije. Od 1979. godine mesto je pod zastitom UNESKA i nalazi se na listi Svetske kulturne bastine.

55. Redzistan u Samarkandu, Uzbekistan


Samarkand je drugi najveci grad u Uzbekistanu i glavni grad istoimene provincije Samarkand. Redzistan je drevni centar toga grada i bio je mesto okupljanja stanovnistva da bi se culi kraljevi proglasi. Takodje, mesto je bilo i centar svih javnih pogubljenja. Od 2001. godine nalazi se na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

54. Akropolj, Grcka


Akropolj je stenovito brdo, anticko svetiliste posveceno grckoj boginji Atini u Atini. Samo brdo je visoko oko 150 metara na cijem vrhu se nalazi platforma sa drevnim arhitektonskim kompleksom. Brojni anticki hramovi docaravaju bogatu istoriju grckog naroda i svake godine privuku nebrojano mnogo turista iz celog sveta. Mesto se od 1987. nalazi na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

53. Firenca, Italija


Firenca je grad u srednjoj Italiji i nalazi se na reci Arno. Grad prema poslednjem popisu ima oko 366.000 stanovnika. Glavni je grad regije Toskana i provincije Firenca. Grad je poznat po brojnim spomenicima kulture, neverovatno lepim palatama, katedrali i univerzitetu iz 1321. godine. Zbog svog velikog kulturnog i umetnickog znacaja neki ga nazivaju "Italijanska Atina".

52. Dzamija Hasana II u Kazablanci, Maroko


Dzamija Hasana II je verski objekat u Kazablanci, Maroko. Najveca je dzamija u zemlji i peta po velicini u svetu, odmah posle dzamija Al-Haram u Meki i Al-Masid Al-Nabavi u Medini. Dizajnirana je od strane francuskog arhitekte Misela Pinseaua i stoji na rtu gledajuci u Atlantik. U njoj ima mesta za oko 25.000 vernika uz jos oko 80.000 koji mogu biti smesteni u dvoristu oko nje. Njen minaret je najvisi na svetu sa visinom od 210 metara. Izgradnja je trajala od 1986-1993 i bilo je potrebno oko 2.500 radnika i 10.000 umetnika da bi dobila danasnji sjaj.

51. Sikstinska kapela, Vatikan


Sikstinska kapela je najpoznatija kapela u zvanicnoj rezidenciji pape u vatikanu. Cuvena je po svojoj arhitekturi i freskama koje su radili najveci majstori renesanse, Mikelandjelo, Rafael, Bernini i Boticeli.

... NASTAVICE SE ...

izvor: wikipedija

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More