Monday, June 27, 2011

100 najlepsih mesta na svetu - 3. deo

Procitajte i ranije delove serije:

Prvi deo

Drugi deo

80. Trg Nags-e Zahan u Isfahanu, Iran


Trg Nags-e Zahan, ili cesto spominjan kao Trg Imam se nalazi u Iranu, u Isfahanu. Sagradjen je izmedju 1598 i 1629, a danas predstavlja vazno istorijsko mesto i pod zastitom je UNESKO-a. Dugacak je 160 i sirok 508 metra.

79. Katedrala Sagrada Familija u Barseloni, Spanija


Sagrada Familija je velika rimokatolicka bazilika u izgradnji, a nalazi se u Barseloni, u Spaniji. Katedralu je poceo da gradi arhitekta Fransesk de Paula del Viljar, a 1882. projekat preuzima Gaudi. Nakon njegove smrti, rad je nastavljen do danasnjih dana i ocekuje se da ce biti u potpunosti zavrsena do 2022. godine. Gradjevina se nalazi na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine, i sa 2,26 miliona posetilaca 2004. godine, proglasena je za najposeceniju turisticku lokaciju Spanije.

78. Kip Slobode, Njujork, SAD


Kip Slobode je spomenik u Njujorku i predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Americkim Drzavama iz 1886. godine. Nalazi se na ostrvu Slobode nedaleko od Njujorka, a visok je 46,5 uz postolje koje je visine 46,9 metara. Danas predstavlja jedan od najpoznatijih spomenika sveta, a 1984. godine ga je UNESKO uvrstio na listu Svetske kulturne bastine.

77. Hramovi u Karnaku, Luksor, Egipat


Kompleks hramova u Karnaku, ili cesto nazivan samo Karnak, predstavlja veliku zajednicu porusenih hramova, kapela, stubova i drugih verskih objekata. Nalazi se na samo 2,5 kilometra severno od grada Luksora i od 1979. godine je na UNESKO-voj listi Svetske kulturne bastine.

76. Kameni stubovi Vulingjuana, Kina


Vulingjuan predstavlja izuzetnu kreaciju prirode od velikog turistickog, naucnog i istorijskog znacaja i nalazi se u kineskoj provinciji Hunan. Podrucje se sastoji od oko 3.100 krecnjackih stena, koje su vetar, kisa i vreme formirali u nepravilne stubove, od kojih su neki visoki i do 800 metara. Vulingjuan je 1992. godine dodat na UNESKO-vu listu Svetske prirodne bastine.

75. Jezero Bajkal, Rusija


Jezero Bajkal je sa svojih 30 miliona godina starosti i prosecnom dubinom od 744,4 metra jedno od najstarijih i najdubljih jezera na svetu. Po zapremini vode, drugo je po redu na svetu, odmah posle Kaspijskog mora (jezera). Nalazi se u ruskoj regiji Sibiru, izmedju oblasti Irkutska i Burjata i procenjuje se da sadrzi oko 20% nezaledjenih svetskih rezervi slatke vode. Sa najvecom dubinom od 1.642 metra predstavlja najdublje jezero na svetu ali isto tako jezero sa najcistijom i najprozirnijom vodom. Mesto je dom za vise od 1.700 vrsta biljaka i zivotinja, a interesantno je da se 2/3 njih ne mogu pronaci ni na jednom drugom mestu na svetu. 1996. godine UNESKO ga je uvrstio u Svetsku prirodnu bastinu.

74. Uluru (Ajers rok), Australija


Uluru, ili cesto nazivan Ajers rok, je velika kamena formacija u juznom delu Severne teritorije u centralnoj Australiji. Uluru je takodje i sveto mesto drevnog naroda Australije - Aboridzina i nalazi se na UNESKO-voj listi Svetske prirodne bastine.

73. Katedrala u Remsu, Francuska


Katedrala u Remsu je crkva koja se nalazi u gradu Rems, istocno od Pariza u kojoj su nekada krunisani francuski kraljevi. Zamenula je staru crkvu, koja je izgorela u pozaru 1211. godine. Danas ona predstavlja glavno turisticko mesto regije Sampanj, sa oko pola miliona posetilaca godisnje.

72. Zamak Nojsvenstajn, Nemacka


Dvorac Nojsvenstajn je zamak iz 19 veka koji se nalazi na brdu u blizini Hoensvangaua i Husena na jugozapadu Bavarske u Nemackoj. Izgradnju palate je narucio Ludvig Drugi od Bavarije i mesto je danas najfotografisanija zgrada, kao i najposecenija turisticka destinacija Nemacke iako slikanje enterijera nije dozvoljeno.

71. Nacionalni park Plitvicka jezera u Hrvatskoj


Nacionalni park Plitvicka jezera sastoji se od 16 kaskadnih jezera na reci Korani u Hrvatskoj. Jezera vodu crpe iz brojnih recica i pritoka i mesto je zaista jedno od najlepsih u Hrvatskoj. Za nacionalni park je proglaseno 1949. godine, a takodje se nalazi i na UNESKO-voj listi Svetske prirodne bastine.

... NASTAVICE SE ...

izvor: wikipedija

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More