Monday, June 13, 2011

100 najlepsih mesta na svetu - 2. deo

Nastavljamo sa Vasom i nasom serijom o 100 najlepsih mesta na svetu.

Prvi deo mozete procitati OVDE.

90. Zgrada Madjarskog parlamenta u Budimpesti, Madjarska


Zgrada Madjarskog parlamenta je definitivno najpoznatiji turisticki, kulturni i administrativni simbol Madjarske. Sediste je Narodne skupstine Madjarske, jedna je od najstarijih zakonodavnih zgrada u Evropi i popularna turisticka destinacija. Nalazi se na trgu Kosut Lajosa, na obali Dunava. Trenutno je najveca zgrada u Madjarskoj i drugi po velicini parlament u Evropi.

89. Badsai dzamija u Lahoru, Pakistan


Badsai dzamija (ili cesto nazivana "Carska dzamija"), sagradjena je 1673. godine od strane Mogulskog cara Aurangzeba u Lahoru, u Pakistanu. Jedna je od najpoznatijih znamenitosti Pakistana i glavna turisticka atrakcija neverovatne lepote.

88. Nocni zivot na trgu Djema el Fna, Marakes, Maroko


Djema el Fna je trg i pijaca u starom delu grada Marakesa u Maroku. Poreklo imena trga ostaje nepoznato. Na arapskom u bukvalnom prevodu znaci - Skupstina mrtvih, medjutim rec Djema takodje znaci i dzamija, sto takodje moze da se prevede i kao "nestala dzamija" posto je u blizini nekada postojala dzamija Almoravid koja je davno unistena.

87. Sidnejska opera, Sidnej, Australija


Sidnejska opera je jedna od mozda najpoznatijih znamenitosti Sidneja koja je 2007. godine postala deo UNESKO-ve svetske bastine. Izgradnja je zavrsena 1973. godine, pokriva povrsinu od 18.000 kvadratnih metara, dugacka je 183, a siroka 120 metara. Interesantno je da se snabdeva strujom koja bi bila dovoljna da napaja omanji grad od 25.000 zitelja.

86. Mauzolej cara Cina i njegova glinena armija, Kina


Popularna armija "Terakota" su u stvari glineni vojnici i konji Cin Si Huanga, prvog kineskog imperatora. Figure datiraju iz 210-te godine pre nove ere, a otkrivene su 1974. godine od strane lokalnih farmera u kineskoj provinciji Sanksi nedaleko od mauzoleja prvog cara Cina. Visina im varira od 183 do 195 centimetara i u skladu sa svojom ulogom, najvisi su generali. Medju figurama nalaze se ratnici, kocije, konji, zvanicnici, akrobate i muzicari. Procenjuje se da se u tri jame nekada nalazilo 8.000 vojnika, 130 kocija sa 520 konja i 150 vojnika na konjima od kojih se vecina i dan danas nalazi na istom mestu.

85. Pagoda Svedagon, Burma


Pagoda Svedagon je zlatna pagoda visoka 98 metara koja se nalazi u Jangonu u Burmi. Za Burmance Svedagon predstavlja jednu od najsvetlijih i najvaznijih hramova. U njoj se nalaze osam vlasi kose pravog Bude kao i jos tri relikvije navodnih prethodnih Budinih reinkarnacija. Kruna pagode se sastoji od 5.448 dijamanata i 2.317 rubina a na samom vrhu se nalazi dijamant od 75 karata.

84. Igra svetlosti u Las Vegasu, Nevada, SAD


Las Vegas, ili samo Vegas, je jedan od najpoznatijih gradova americke drzave Nevade, ali i celih Sjedinjenih Americkih Drzava. Nastao je 1905. godine, a status grada dobija vec 1911. Prema podacima iz 2006. godine Vegas ima 552.000 stanovnika i vazi za najpoznatiji grad kocke i zabave, sa nebrojano mnogo kockarnica i kazina.

83. Ostrvo Tasmanija, Australija


Tasmanija je ostrvo i drzava istog imena u Australiji. Nalazi se na 240 kilometara juzno od kontinenta od kojeg je odvojen moreuzom Bas. Tasmanija ima povrsinu od 68.401 kvadratni kilometar i populaciju od 494.520 stanovnika.

82. Dzinovske sekvoje, Sijera Nevada, SAD


Prirodno staniste dzinovskih sekvoja ograniceno je na mali pojas u Sijera Nevadi u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Ove sekvoje spadaju medju najvise drvece nase planete. Mogu da narastu do visine od 50-85 metara i imaju 6-8 metara u precniku. Najvisa sekvoja ikada imala je visinu od 94,8 metara i 17 metara u precniku. Najstarija je, prema ispitivanju godova imala cak 3.500 godina.

81. Prag, Ceska


Prag je glavni i najveci grad Ceske. Lezi na reci Vltavi i ima 1,2 miliona stanovnika. Spada u najocuvanije gradove Evrope i njegov istorijski deo je pod zastitom UNESKO-a.

... NASTAVICE SE ...

izvor: wikipedija

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More