Tuesday, May 3, 2011

Tropsko ostrvo Fidzi - drugo ime za raj

Republika Fidzi je ostrvska drzava u juznom Tihom okeanu i nalazi se istocno od Vanatua, zapadno od Tonge i juzno od Tuvalua. Arhipelag u svom sastavu ima dva velika ostrva, Viti Levu i Vanua Levu, gde i zivi najveci deo stanovnistva. Iako se arhipelag sastoji od preko 300 ostrva, samo njih stotinu je naseljeno. Samo ime Fidzi je u stvari stara tonganska rec za ostrvo.

Kao sto je vec pomenuto, Fidzi se sastoji od 322 ostrva, od kojih je svega jedna trecina naseljena. Glavni grad Fidzija je Suva koji se nalazi na ostrvu Viti Leva i u njemu zivi gotovo tri cetvrtine stanovnistva. Viti Leva je planinsko ostrvo, najvisi vrh ima visinu od 1.200 metara nadmorske visine, a gotovo celo ostrvo je pokriveno tropskom sumom. Drugi vazni i veci gradovi Fidzija su Nadi, Labasa, Lautoka i Savusavu.

Necemo vec pominjati da vecina stanovnistva Fidzija zivi od turizma koji ovde naprosto cveta, a kako i ne bi kada je Fidzi jedna od najlepsih zemalja juznog Pacifika. Uostalom pogledajte ovu malu galeriju slika i uverite se i sami.izvor: Dave Bullock , eecue , wikipedia , privateislandsonline.com, gtresearchnews.gatech.edu, atmos.umd.edu, homepages.rootsweb.com, peterpantravel.ca, udel.edu, savillestravels.com kao i korisnici servisa flickr: phes999, eecue, sepiatone, little_miss_mo, chamaeleon618, reinhard.pantke, goldmanoz, lloydi, IanL, ranhar2

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More