Saturday, May 14, 2011

Najvece masine na svetu

Ako odbacite CERN-ov veliki akcelerator cestica, koji je zvanicno najveca masina na svetu

tada je najveca pokretna masina na svetu napravljena od strane ljudi dzinovski rotacioni bager "Bagger 288" napravljen od strane firme "Krupp" u Nemackoj 1978.Ova ogromna rudarska masina (duga 300 metara, teska 45.500 tona) ima sopstveni pogon i moze sama da se pomera u okviru jednog povrsinskog kopa.


"Istorijsko" kretanje ove masine dogodilo se 2001, kada se pomerala iz jednog do drugog kopa u duzini od 22 kilometra, preko polja i puteva. Kako Bager 288 ne moze da zaobidje prepreke nego se krece samo pravolinijski, radnici su morali da posipaju pesak preko asfaltiranih puteva i zeleznickih sina kako ih ovaj ne bi unistio. Takodje morali su da sklanjaju elektricne bandere i kablove kao i da sade posebnu vrstu trave na trasu kretanja kako bi se bager lakse pomerao.Zamislite takav prizor. Sedite u vasoj kuci u predgradju, doruckujete, kad kroz prozor ugledate ovog dzina... Trebalo mu je tri nedelje da predje ovaj put.

Nemacka zaista ima masine gigantskih razmera. Iako bager 288 nosi titulu najvece pokretne masine na svetu, u Lihterfeldu se nalazi jedna koja je jos veca, ali mnogo manjeg kapaciteta.


"Overburden Conveyor Bridge F60" je dugacak 502, sirok 202 i visok 80 metara. Tezi 11.000 tona i krece se po sopstvenim sinama.Izgradjena je u Istocnoj Nemackoj 1991, ali je posle svega 13 meseci rada suspendovana - sto zbog politickih, sto zbog energetskih razloga. Otvoreni kop rudnika gde je masina radila takodje je zatvoren.

izvor: darkroastedblend.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More