Friday, April 8, 2011

7 najimpresivnijih fudbalskih stadiona na svetu

Fudbal jeste najpopularniji sport na svetu. Pogledajmo zato listu 7 najimpresivnijih fudbalskih stadiona sirom sveta.

7. Marakana, Rio de Zaneiro - Brazil


Marakana je otvoreni stadion u Rio de Zaneiru u Brazilu. U drzavnom je vlasnistvu, a ime je dobio po naselju Marakana koje se nalazi u blizini. Otvoren je 1950. godine, i bio je domacin finalnog meca u kome je Brazil savladao Urugvaj sa 2-1. Od otvaranja, uglavnom se koristio za fudbalske utakmice izmedju glavnih fudbalskih klubova Brazila: Botafoga, Flamenga, Fluminenzea i Vaska da Game. Takodje je bio domacin i mnogih muzickih koncerata i drugih sportskih dogadjaja.


Iako je 1950 ugostio cak 199.854 navijaca, danas stadion ima "svega" 82.238 sedista i najveci je u Brazilu i Juznoj Americi. Marakana je trenutno zatvorena zbog renoviranja i nadogradnje posto ce biti domacin Svetskog prvenstva u fudbalu 2014, i letnjih olimpijskih igara 2016. Kapacitet ce biti povecan na 85.000 sedista. Svecano otvaranje renoviranog stadiona najavljeno je za pocetak 2013, pred pocetak Kupa Konfederacije.

6. Nou Kamp, Barselona - Spanija


Kamp Nou, cesto pogresno nazivan Nou Kamp, je fudbalski stadion u Barseloni, Spanija. Stadion koji se nalazi u zapadnom delu grada, domacin je fudbalskom klubu Barselona, od njegovog otvaranja 1957. Stadion je bio domacin mnogih medjunarodnih utakmica, ukljucujuci i dva finala uefine Lige Sampiona.


Kapacitet je 99.354 mesta, sto ga cini najvecim stadionom u Evropi i cetrnaestim po kapacitetu na svetu. Do 2000. ime stadiona je bilo "Stadion Barselona", nakon koje menja ime u Kamp Nou.

5. San Siro, Milano - Italija


Stadion Djuzepe Meaca, cesto nazivan San Siro, zbog svoje lokacije, je fudbalski stadion koji se nalazi u oblasti San Siro u Milanu u Italiji. Kapacitet mu je 85.000 sedista i domaci je teren za dva Milanska kluba: Inter i FK Milan.


Stadion je dobio ime u cast Djuzepea Meace, dvostrukog osvajaca svetskog kupa (1934 i 1938), koji je nastupao za Inter, i malo za Milan 1930-ih i '40-ih.

4. Donbas Arena, Donjetsk - Ukrajina

Donbas Arena je stadion sa prirodnom travom u Donjetsku u Ukrajini, koji je otvoren 29. avgusta 2009. godine. Objekat se nalazi u centru grada, u Lenjinovom parku. Sa kapacitetom od 50.000 sedista, dom je fudbalskom klubu Sahtjor Donjetsk i bice domacin nekoliko utakmica evropskog prvenstva 2012.


Procenjeni pocetni troskovi za izgradnju stadiona bili su 250 miliona dolara, medjutim, uz 30 miliona potrosenih samo na sredjivanje parka oko stadiona, konacna cena je premasila cifru od 400 miliona dolara.

3. Internacionalni stadion Jokohama, Jokohama - Japan


Internacionalni stadion Jokohama zvani "Stadion Nisan" je sportski objekat u Jokohami u Japanu. Stadion je otvoren za javnost marta 1998, najveci je u Japanu, sa kapacitetom od 72.327 sedista i domaci je teren tima Jokohama Marinos. Na njemu su se odigrale tri utakmice prvog kola svetskog prvenstva 2002, kao i finalni mec izmedju Brazila i Nemacke 30. juna 2002, na kojem je Brazil pobedio sa 2-0.


28. avgusta 2009, korporacija Nisan je objavila da nece produziti prava po kojima stadion nosi njihovo ime, a koja isticu 28. februara 2010.

2. Stadion Vembli, London - Engleska


Stadion Vembli, cesto nazivan samo Vembli (ili Novi Vembli, za razliku od prethodnog stadiona koji se nalazio na istom mestu) je fudbalski stadion koji se nalazi u Vembli parku u Londonu. Stadion je otvoren 2007, na mestu predjasnjeg iz 1923. Sa svojih 90.000 sedista, drugi je najveci stadion u Evropi i domacin je reprezentaciji Engleske.


Stari stadion Vembli, koji se cesto nazivao "Dve kule", bio je jedan od najpoznatijih fudbalskih stadiona sve do rusenja 2003. godine.

1. Soker Siti, Johanesburg - Juzna Afrika

Stadion FNB koji je za vreme Svetskog prvenstva 2010 nazivan Soker Siti, nalazi se u podrucju Nasrec u Johanesburgu, u Juznoj Africi. Nalazi se u neposrednoj blizini sedista Fudbalskog saveza Juzne Afrike i fifine kancelarije.


Dizajniran kao glavni stadion za svetsko prvenstvo 2010, Soker Siti je postao najveci fudbalski stadion u Africi sa 94.700 sedista. Medjutim, tokom svetskog prvenstva, maksimalni kapacitet je bio 84.490 zbog rezervisanih VIP loza i mesta za novinare.

izvor: 7coollist.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

1 komentara:

tu je Donbas Arena, postujem.. ali smijesno da nema Allianz-arena !

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More