Thursday, March 24, 2011

10 najvecih izuma covecanstva

Ovo je jedna od subjektivnih lista sa kojom ce se neki sloziti a neki ne. Ovde su izabrani neki od pronalazaka modernog coveka pocevsi od najmanje do najvise vaznih. Slobodno komentarisite ukoliko smatrate da neki od izuma nisu dodati na listu a svakako zasluzuju da budu tu.

10. Moderni vodovod


Sposobnost uklanjanja otpadnih voda putem kanalizacije cini samo srce opstanka grada. I bez toga, mi bi smo imali gradove, ali ne ovakve kakvi postoje danas. Bez vodovoda i kanalizacije postojanje solitera jednostavno ne bi bilo moguce. Zamislite sliku nekog grada bez solitera, hotela, velikih poslovnih cetvrti itd i otprilike mozete dobiti viziju kako bi izgledali gradovi bez ovog bitnog izuma.

9. Masina za stampu


Stamparija je pionir medija komunikacije, i iz korena je promenila nacin na koji se informacije prikupljaju, skladiste, otkrivaju i promovisu. Johan Gutenberg je zasluzan za otkrice prve masine za stampu u zapadnoj Evropi.

8. Automobili


1769. godine, francuski mehanicar Nikolas Dzozef Cugnot izmislio je prvo drumsko samohodno vozilo na parni pogon. 1885. godine Karl Benc je usavrsio ovaj izum i napravio prvi automobil na svetu sa motorom sa unutrasnjim sagorevanjem. Takodje 1885. godine, Gotlib Dajmler je usavrsio ovaj motor i patentirao ono sto je u svetu generalno priznato kao prototip danasnjeg motora na tecno gorivo, a kasnije osniva i prvu fabriku automobila na svetu.

7. Pesticidi


Jos od 2500. godine pre nove ere, ljudi su koristili razlicite hemikalije kako bi zastitili svoje useve. Prvi poznati pesticid bio je sumpor koji se koristio u Sumeriji jos pre 4.500 godina. Do 15. veka, toksicne hemikalije kao sto su arsen, ziva i olovo primenjivani su na usevima kako bi se istrebile stetocine. 1939. godine, Pol Miler, otkriva DDT - veoma efikasan insekticid, koji ubrzo postaje najkorisceniji pesticid na svetu. Medjutim, 1960. godine otkriveno je da DDT utice na smanjenje reprodukcije kod ptica, sto je bila ogromna opasnost za prirodnu sredinu. Upotreba pesticida je od 1950. godine porasla za oko 50 puta, a cak 2,5 miliona tona industrijskih pesticida se na svetu upotrebi svake godine.

6. Parna masina


Tomas Saveri je bio engleski vojni inzenjer i pronalazac, i covek koji je 1698. godine patentirao prvu pretecu parne masine. 1712. godine, Tomas Njukomen patentira prvu "atmosfersku" parnu masinu. Medjutim, Dzejms Vatov koncept parne masine je ono sto je pokrenulo industrijsku revoluciju. Njegov izum kojim je mogao da odredi kojom ce brzinom motor da radi, kao i jednostavan i elegantan koncept celokupog izuma je mozda jedna od najboljih ideja svih vremena.

5. Racunari


1837. godine, Carls Bebidz je prvi konceptualizovao i dizajnirao potpuno mehanicki racunar nazvan "Analiticka masina". Medjutim, zbog ogranicenih finansija, Bebidz nikada nije napravio svoj izum. 1890. godine stvorena je prva masina za automatsku obradu podataka principom "busenih kartica" po projektu Hermana Holerita. Masinu je napravila tadasnja "Computer Tabulating Recording Corporation" korporacija koja kasnije postaje nasiroko poznata kao IBM.

4. Tranzistori


Tranzistori su osnovni elementi kola koja upravljaju radom racunara, mobilnih telefona kao i sve druge elektronike. 16. decembra 1947. godine u Bell-ovoj laboratoriji, Vilijem Soklej, Dzon Bardin i Valter Bratejn stvaraju prvi prototip, pretecu danasnjih tranzistora.

3. Plastika


Plastika se sastoji od kondenzovanih organskih polimera kao i drugih supstanci koje joj obezbedjuju karakteristicne performanse. Prvu odrzivu i jeftinu metodu stvaranja plastike izmislio je Leo Hendrik Bakeland 1909. godine, a proizvod je nazvan bakelit.

2. Kontrolisani elektricitet


Elektricitet je postojao oduvek, ali je sistem uredjaja potrebnih za generisanje i distribuiranje ove energije prvi izumeo Edison. On je energiju pretvorio u "robu" koja se moze distribuirati i prodavati, a njegova "Pearl Street Station" je prva elektricna centrala na svetu. Nikola Tesla je izmislio naizmenicnu struju sto je omogucilo transportovanje energije do udaljenih lokacija, sto je dovelo do stvaranja nacionalnih elektricnih mreza kakve danas poznajemo.

1. Antibiotici


Pre tri veka, gotovo svi su umirali od zaraznih bolesti. Kada je izbila kuga 1347. godine, gotovo je prepolovila stanovnistvo Evrope. Bolest poput malih boginja je smanjila populaciju starosedelaca Severne Amerike za skoro 90 procenata tokom jednog veka. Tokom 1800. godine, glavni uzrok smrti na zapadu je bila tuberkuloza. Tada je malo ko umirao od starosti. Danas je obrnuta situacija, i starost od npr. 70 godina nije nimalo cudna. Medjutim, danas je glavni uzrok smrti u SAD-u srcani i mozdani udar kao i rak.

izvor: listverse.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More