Tuesday, September 14, 2010

Najzanimljiviji mostovi na svetu

1. Pjaca di San Marko - Venecija

Pjaca de San Marko je poznata, ali Ponte di Rialto je pravi dragulj Venecije. Sadasnji izgled most je dobio za svega tri godine, u periodu izmedju 1588 i 1591, kao stalna zamena za skelu kojom se prelazio Veliki Kanal jos od 12 veka. Ovo je ostao jedini put da se predje Veliki kanal sve do izgradnje Akademskog mosta 1854. godine. Ovaj lucni most je tako dizajniran da je ispod njega bio omogucen prolaz galijama, a sam je izgradjen uz pomoc 12.000 potpornih drvenih nosaca koji odrzavaju most vec 400 godina. Arhitekta Antonio da Ponte, takmicio se tada protiv takvih eminentnih dizajnera kao sto su Mikelandjelo i Paladio za dobijanje ovog posla.

Most ima tri staze: dve uz samu ivicu mosta i prostrane prozore i jednu centralnu, najsiru, koja je prepuna malih prodavnica koje prodaju nakit i suvenire. (Zanimljivo je da se most sastoji samo od stepenica, sto predstavlja izuzetnu poteskocu za ljude sa hendikepom, odnosno u kolicima).

2. Stari most - Mostar

Stari most most preko reke Neretve u gradu Mostaru u Bosni i Hercegovini koji spaja dva dela grada. Most je srusen od strane hrvatske armije tokom rata u Bosni 9. novembra 1993. godine u 10.15 minuta prepodne. Nakon rata donet je predlog da se most obnovi, i novi most je otvoren 23. jula 2004. Most se nalazi iznad reke Neretve u gradu Mostaru, po kom je i dobio ime. Mostar je cetvrti po velicini grad u BiH, centar je Hercegovacko-Neretvanskog kantona, i nezvanicni glavni grad Hercegovine. Sirok je 4, dugacam 30, a visom 24 metra. Tu se jos nalaze i dve kule, poznatije kao "cuvari mosta": Helebija na severoistoku i Tara na jugozapadu, koje jos nazivaju i "mostari".

Luk mosta sagradjen je od kamenja kojeg ima u izobilju, poznatijeg po nazivu tenelija.

3. Gejtshed Milenijumski most - Engleska

Ovaj most se nalazi kao poslednji u nizu velicanstvenih mostova na reci Tajn. Most povezuje gradove Gejtshed i Njukasl, preko gradica Gejtshed Kvajs (koje je Toni Bler opisao kao jedno od najlepsih mesta u Evropi). On nema samo funkcionalnu svrhu, zbog cega je i sagradjen, nego privlaci i mnoge turiste sa svih strana sveta. 1996. godine, vlasti Gejtsheda pokrenuli su projekat da se pronadje most koji ce povezati dve strane, a uklopiti se u vec postojecih sest mostova preko reke Tajm. Stiglo je preko 150 projekata. Stami stanovnici su birali koji zele most iz odabrane uze ponude.

Gradonacelnik Gejtsheda, Mik Henri izjavio je: "Kada smo izabrali dizajn buduceg mosta, znali smo da ce on biti nesto posebno, a mnoge nagrade sa projektovanje i izgradnju koje je on dobio dokazale su da smo bili u pravu. Ali, iako smo znali koliko je on inovativan, nismo ocekivali toliku svetsku popularnost."

4. Najduzi lucni most na svetu - Most Lupu u Kini

Most Lupu je trenutno najduzi lucni most na svetu koji se proteze velicanstvenih 550 metara preko reke Huangpu u Kini. Medjutim, doslo je do velikih neslaganja prilikom njegove izgradnje. Naime, postojala je potreba za takvim mostom, koji ce spojiti distrikt Luvan na severnoj obali i Pudong na juznoj, ali to je trebalo da bude sve. Kada je gradonacelnik Cen Liangju odlucio da most mora biti svetski rekorder doslo je do negodovanja, najvise zbog ekstremnih sredstava koje je trebalo izdvojiti za njegovu izgradnju. I pored svega, most je ipak sagradjen i pored toga je jos i svetski rekorder. Svecano je otvoren 2003. godine. Dugacak je 3900 metara, a sirok 28,7.

5. Viseci most Hangzao - Kina

Hangzao je viseci most preko istoimenog zaliva na istocnoj obali Kine. Zavrsen je 14. juna 2007, a spaja opstine Sangaj i Ningbo u provinciji Zejiang. Ceremonija otvaranja je odrzana 26. juna 2007, uz veliko prisustvo domacih i stranih medija, iako sam most nece biti pusten u saobracaj sve do sredine 2008. godine.

Konstrukcija je zapoceta 8. juna 2003. Sam most je dugacak 36 kilometara, sa 6 traka autoputa u oba pravca, sto ga cini drugim najduzim mostem na svetu, odmah posle mosta u Luizijani. Najveca dozvoljena vrzina na njemu je 100 kilometara na cas, a odredjen mu je vek trajanja od 100 godina. Sama izgradnja je kostala oko 1,4 milijarde dolara.

6. Spiralni most Kavazu Nanadaru

Mnoge inovacije se pojavljuju tamo gde postoji neka vrlo specificna i neobicna potreba. Ovaj most je jedan takav primer: Kako izgraditi most na litici, kada je padina toliko strme da je nemoguce izgraditi puteve u istoj ravni? Jednostavno, izgradnjom spirale, gde ce se automobili da bi dosli do drugog puta popeti za 45 metara ovim mostom. Neke od statistika: duzina 1,1 kilometar, precnik 80 metara, ogranicenje brzine 30 kilometara na cas. Voziti se ovim mostom je veoma prijatno i zanimljivo iskustvo. Zavrsen je 1982. godine i postao je popularno obelezje na putu 414 koji vodi od Tokija do odmaralista na Izu poluostrvu.

7. Orezundski most

Orezundski most prelazi preko Orezundskog zaliva i ima dva zeleznicka koloseka i cetiri trake za drumski saobracaj. Ovaj most-tunel je najduzi drumsko-zeleznicki most na svetu i spaja dve gradske oblasti orezundskog regiona: Glavni grad Danske, Kopenhagen i Svedski grad Malme. Preko njega prelazi medjunarodni autoput E20.

Ukupna duzina mosta je 7.845 metara. Sam most je dugacak 490 metara, dok je najvisa tacka stuba 204 metra. Most se zavrsava na vestackom ostrvu Paberholm, nakon cega sledi tunel dalje ka danskoj obali.

izvor: wikipedia i flickr korisnici: mitko, dariva, garethjmsaunders, pricey, randyzhang, altus, brian_worsley

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More