Monday, September 20, 2010

20 najvecih neresenih misterija na svetu

1. Mocno carstvo Inka u Juznoj Americi
Mocno carstvo Inka cvetalo je u periodu izmedju 1200. i 1535. nove ere. Oni su sagradili razvijeni sistem kanala za navodnjavanje svojih useva, kao i kameni grad na vrhu strme planine - Macu Pikcu. Interesantno je da su Inke sve to sagradile a da tada nisu znale za tocak! Uprkos velikim dostignucima, nisu izdrzali napad spanskih konkistadora koji su u to vreme imali mnogo naprednije oruzje.

2. Piramide u Gizi, Egipat
Kefrenova i Keopsova su dve od tri drevne piramide u Gizi u Egiptu. Keopsova je najveca. Sagradjena je od preko 2 miliona kamenih blokova od kojih su neki teski i do 9 tona. Piramide, koje su izgradjene kao bozanske grobnice datiraju iz 2550. godine pre nove ere. Moderni egiptolozi veruju da su piramide sagradjene od kamena koji je dovucen iz kamenoloma, i uprkos Starogrckom svedocenju, da su ih gradili obuceni majstori a ne robovi.

3. Hram Maja
Sudeci po drevnom Majanskom kalendaru, decembar 2012. je oznacen kao kraj sveta. Ova informacija vec mnogo vremena drzi arheologe u zabludi. Neki veruju da su Maje znale za apokalipsu i da ce ona doci u decembru 2012, dok dsrugi tvrde da je to samo matematicka zabluda.

4. Legenda o El Doradu
Legenda o El Doradu potice od plemena Muiska, koji su ziveli na teritoriji danasnje Kolumbije u periodu od 1000. do 1538. godine. U ritualnoj ceremoniji za svoje bogove, plemenski poglavar bi se pokrio zlatnom prasinom i bacio u jezero da bi prineo sebe kao zrtvu. Ovo je prouzrokovalo legendu o zlatnom gradu, sto je dovelo spanske konkistadore do mrtve trke u potrazi za njim.

5. Uskrsnje ostrvo
Uskrsnje ostrvo, takodje poznato i kao Rapa Nui, veoma je izolovano i udaljeno nekih 2000 milja od obala Tahitija. Prvobitni doseljenici na ovo ostrvo bili su Polinezani, koji su se tu naselili izmedju 400. i 600. godine pre nove ere. Oni su sagradili mnoge hramove i statue, koje su nazvali Moai, od klesanog kamena koji su dovlacili sa druge strane ostrva. Istrazivacima i arheolozima je i dalje nejasno kako su transportovali te kamene gromade.

6. Bermudski trougao
Bermudski trougao je oblast u Atlantskom okeanu izmedju Bermudskih ostrva, Floride i Portorika, za koju je karakteristicno da avioni i brodovi nestaju bez traga. Prostor je dobio ime po naredniku Hjuvelu Tompsonu, koji je zajedno sa 27 ostalih avijaticara nestao bez traga tokom rutinskog leta 1945. godine. Mnoge glasine u sve uplicu natprirodne sile, dok naucnici za sve okrivljuju uragane, opasnu Golfsku struju kao i ljudski faktor.

7. Naska linije
Naska linije pokrivaju vise od 490 kvadratnih kilometara pustinja juznog Perua. Mnoge figure su stare i po 2.000 godina. Malo je poznato zasto su ta dela urezana i nacrtana u pesku. Dok neki smaraju da su vanzemaljske prirode, drugi tvrde da oblik figura ukazuje na mesta gde se nalaze izvori vode.

8. Vanzemaljci
Oblast 51, koja se nalazi na jezeru Grum u juznoj Nevadi, osnovana je 1955. od strane americke avijacije kao centar za istrazivanje novih tipova letelica. Sama priroda vojne baze u kombinaciji sa istrazivanjem tajnih tehnologija i aviona, pomogla je teoreticarima zavere da tvrde da se tu vrse eksperimenti vezani za putovanja kroz vreme, prikrivanja NLO-a i autopsije vanzemaljaca.

9. Sfinga u Gizi, Egipat
Sfinga je jos jedno egipatsku cudo, koje ima telo lava i glavu faraona za koju se veruje da je Kefrenova, Isklesana je od krecnjaka i polako se raspada usled vremena. Popularna teorija o nestanku sfinginog nosa je da su napoleonovi vojnici pucali iz topa u njega, medjutim, skoro otkrivene skice potvrdjuju da je ona bila bez njega i mnogo pre Napoleona.

10. Cudoviste iz jezera Loh Nes
Prema skotskom folkloru i narodnom verovanju, cudoviste (Nesi) je misticno stvorenje koje vuce malu decu u vodenu grobnicu mameci ih da se provozaju na njenim ledjima. Cudoviste iz Loh Nesa je postalo popularno kada je ispovest jednog od ocevidaca osvanula kao udarna vest. Medjutim, za njegovo postojanje ne postoje cvrsti dokazi, osim jedne fotografije, za koju se ne moze sasvim utvrditi da li je prava ili montaza.

11. Fontana mladosti
Nakon sto je Don Huan Ponse de Leon postao guverner Portorika 1509. godine, sest godina kasnije prateci indijanske glasine, krece na sever u potragu za fontanom mladosti prema ostrvu Bimini. Kasnije se ispostavilo da je Bimini u stvari poluostrvo Florida, a fontana je ostala skrivena i nepoznata sve do jula 2006, kada je poznati madjionicar Dejvid Koperfild izjavio da voda na njegovom privatnom ostrvu Eksumas ima lekovita svojstva.

12. Cupakabra
Filis Kanion drzi navodno glavu zivotinje koja je prozvana Cupakabra u svom domu u Kueru, Teksas. Vidjenje ove neobicne zivotinje prvi put je prijavljeno u Portoriku 1995. godine uz tvrdnju da voli pilice i koziju krv. Iako postoji mnogo slika kao ova ovde, biolozi cvrsto odbijaju njeno postojanje.

13. Kovceg zaveta
Kovceg zaveta je u Bibliji opisan kao drveni kovceg, oblozen zlatom, koji je napravljen za nosenje tablica 10 Bozijih zapovesti. Kovceg je navodno nosen kroz pustinju i ostao je u Izraelskom hramu sve do njegovog razaranja od strane Vavilonskog carstva. Gde se sada nalazi i da li uopste postoji, do danas je ostalo nepoznato.

14. Stounhendz
Stounhendz na ravnici Salisburi u Engleskoj danas je poznato turisticko mesto. Medjutim, smatra se da je pre vise od 5.000 godina, ovo mesto bilo korisceno za razne paganske rituale, ili mozda kao groblje.

15. Gvozdeni stub u Delhiju
Gvozdeni stub u Delhiju je 1.600 godina star, 7 metara visok stub u Kutb kompleksu u Indiji. Stub, koji je 98% napravljen od kovanog gvozdja zadivljuje naucnike zbog cinjenice da se vec toliko godina odupire koroziji.

16. Kamene sfere Kostarike
Otkrivene ranih 1940. godina tokom iskopavanja koje je vodila firma Junajted Frut Kompani, ove perfektno oblikovane kamene sfere datiraju iz perioda od 600. do 1500. godine nove ere. Svrha njihovog postojanja je i dalje nepoznata, ali mnogi veruju da su imale neko versko znacenje i da su povezane sa bogom sunca.

17. Motman
Stvorenje covekolikog oblika, sa krilima insekta i crvenim ocima, poznatiji kao Motman, terorisao je stanovnike Point Plezanta u SAD, tokom kasnih 1960-ih godina. Nema cvrstih dokaza o njegovom postojanju, osim nekoliko izjava navodnih svedoka dokumentovanih u knjigu novinara Dzona Kila - Motmanovo prorocanstvo.

18. Djavo iz Dzersija
Prema legendi, pre 250 godina, jedna zena iz Dzersija jecala je u ocaju tokom 13-te trudnoce: "Neka bude djavo". Nakon porodjaja ispostavilo se da je beba u stvari bice nalik kenguru sa krilima.

19. Tunguska eksplozija, Rusija
Tunguska eksplozija se dogodila u 7:14 prepodne 30. juna 1908. u Rusiji. Do danasnjeg dana, o uzroku eksplozije koja je prouzrokovala sravnjivanje 80 miliona stabala na preko 2.100 kvadratnih kilometara, vode se zestoke debate. Vecina veruje da je uzrok meteorit, ili njegov deo, dok drugi tvrde da je uzrok eksploziji crna rupa i vanzemaljci.

20. Izgubljeni grad Atlantida
Izgubljeni grad Atlantida je prvi put opisan pre 2.400 godina od strane Platona, koji je tvrdio da je to ostrvo dom napredne civilizacije. Legenda kaze da je potopljen zbog zemljotresa, dok kasnije interpretacije kazu da je to podvodno kraljevstvo koje cuvaju sirene. Mesto gde se, ukoliko je ikada i postojalo, ostrvo nalazilo i dalje je misterija. Neki nedavni dokazi ukazuju na to da se nalazilo negde u okolini Kipra u Mediteranu.

izvor: doctorweird.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

1 komentara:

*** Bog mrzi razvod,a nije prestao da voli razvedene ***
---------------------------------------------
* Nesvesno slabi,u Hristu jaki * Kada devojka i momak iz ljubavi su zajedno u ljubavi,tada približava se djavo i deluje kroz ljude u okruženju momka i devojke,čupa,vuče,grabi,devojka i momak se ne svadjaju(Bog ih čisti od svega lošeg što je bilo na njima),nego medju njima postoji rasprava * Ne zamerati takvim ljudima kroz koje devojku i momka iskušava djavo,i ne uzimati za zlo takvim ljudima(djavo je kriv),jer ako u istinskoj ljubavi jesu momak i devojka(lukav je djavo),iz svakog problema,iz svake poteškoće,devojka i momak izlaze ne povredjeni,svesno jači,ljubavlju Božijom vodjeni,sa osmehom na licu,voljeni,spaseni i Bogom izbavljeni * Čoveku i ženi koji su zajedno u ljubavi iz ljubavi,ne postoji kraj,nego uvek osvežavajući početak novi *
---------------------------------------------
*** Ljubavlju pobedjuješ djavola ***
---------------------------------------------
* Na nebu Otac,tebi na zemlji,dobru manu je dao,da bi(izmedju ostalog)kroz tebe svoga sina proslavljao * Sa neba iznad zvezda,na zemlji,andjeoskog jedeš hleba,udarivši u guzicu djavola,ne sebično i danas,delić sebe sam ti dao *
---------------------------------------------
*** Iskanje za njihovo unutrašnje isceljenje ***
---------------------------------------------
* Isuse,sine Davidov,smiluj im se * Veruju,Gospode,pomozi njihovoj neveri * Gospode,daj im uvek tog hleba * Gospode,daj im te vode da ne žedne nikada * Gospode,bolesni su oni koje ljubiš * Gospode,ako hoćeš možeš ih očistiti * Gospode,nauči ih moliti * Gospode,reci samo reč i ozdraviće duša njihova * Isuse,ti imaš reči života večnoga * Učitelju,zar ne mariš što ginu * Gospode,daj im da progledaju * Gospode,umnoži im verovanje * Gospode,pokaži im Oca i dosta im je * Gospod naš i Bog naš * Isuse,seti ih se u Carstvu svome * Gospode,ostani s njima *
---------------------------------------------
*** Vidaut lav in ***
---------------------------------------------
* Misleći da nije,kaže tetka Selena : “ život je momenat ” * U svakom srcu ljubav je Očeva,tamo gde treba,uključena jeste istina ozdravljenja * Ti si telo Hristovo,ti si hram živoga Boga,kada neko te povredi,kao da je taknuta zenica Božijeg oka * Ne gasiti Duha Svetoga,polako dolaziš do mozga predivnoga * O,vidiš,tu,tu,tu,tu je ozleda,veruj,u Isusovo ime,tako lako,više ozlede nema,upravo sada,iz srca je u tebe oslobodjena sva radost i sreća *
---------------------------------------------
*** Biti prijatelj Bogu svom ***
---------------------------------------------
* Duša,duh i telo,sve je Božje delo * Malo po malo,zbog sebe pre svega,ja jesam,oprostiti i osobi što rekla si,ili rekao si da nikada mogao,ili mogla oprostiti nebi;ovako nešto predivno je u očima Božijim * Nema ljubavi veće od ovog : ~ položiti život za prijatelja svog ~ * Nečije srce je slomljeno zbog sela mog,a možda je to samo bol moj * Ovaj proces nije loš,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog * Ja učiniti malo mogu tog,podeliti s tobom Isusa svog,a iskanjem očekivati isceljenje,zaborav i oprost,makar osobi jednoj * Na oči gleda čovek,u srce gleda Bog ; uvek sam s tobom sine moj * Pored zdravlja,radosti i sreće,od srca svog,želim ti da ostaneš uspešno nenadvladivo u poslu i životu svom * Voli vas na nebu Otac i Bog * Ljubim,volim i pozdravljam *** Kroz svako telo Bogu Isusu Hristu slava ***

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More