Thursday, August 26, 2010

Vladari ambisa - zivotinje koje verovatno nikada u zivotu necete sresti !

"Zasto su okeani za nas misteriozniji od Meseca?"

-Bil Brajson "Kratka istorija gotovo svega"

Cesto puta se spominje da mnogo vise znamo o povrsini meseca od onog sto se desava ovde na nasoj planeti, u tamnim dubinama okeana. I zaista, ljudski rod je istrazio samo 5% svetskih okeana (cak imamo mnogo bolje mape Marsa od okeanskog dna!).

(Islandska ajkula-macka, pronadjena u vodama Grenlanda.)

Evo jedne zanimljive cinjenice za sve vas: Da li ste znali, da ljudsko bice moze da izdrzi oko cela dva minuta na povrsini meseca bez ikakve opreme pre nego sto ga vakuum ubije? U isto vreme, isti covek ne bi preziveo ni jednu milisekundu na dnu najdubljih okeana, posto bi ga pritisak doslovno unistio.

Takodje, na tamnoj strani meseca ima i vise svetla nego tamo dole, dole, dole... u dubinama ambisa... Jednu stvar znamo, cak i u najdubljem delu okeana, poznatijem kao Marijanski rov, uprkos enormnom pritisku (od oko 16.000 funti po kvadratnom incu - odnosno 1,6 milijardi bari) i apsolutnom, totalnom mraku - postoji zivot ! Ogist Pikard, koji je izveo avanturisticki put svojim batiskafom 1960.godine, video je par ekstremnih bica za koje se smatra da je to okruzenje njihov dom.

Riba Fangot zivi na dubini od preko 5.000 metara:


(Gore: Riba Fangot, dole: Pacificka riba-zmija i Vampirska lignja)

Na tim neverovatnim dubinama naucnici su pronalazili i pronalaze cudna i bizarna stvorenja koja naseljavaju dubine ambisa. Dno okeana cini vise od 50% ukupne zemljine povrsine.

(Crna zmaj-riba)

Vec smo napomenuli da svetlosti na tim dubinama nema, pa se vecina zivotinja koristi raznim trikovima kako bi privukla mamac. Grammatostomias flagellibarba, za vas i mene dovoljno - Riba-zmaj, koristi takozvano "biolosko svetlo". Uglavnom za jednu stvar: ishranu. Roniocu koji bi mogao da zaroni dovoljno duboko i koji bi primetio neku bljestecu, treperujucu svetlost bilo bi pametnije da odmah pobegne, posto bi lako mogao da postane plen monstrouzno velikim i kao igla ostrim ocnjacima ribe-zmaja.

(Stomias boa - jos jedan primerak zmaj-ribe)

"Morski ribolovac" je jos jedan primerak "cudovisne" ribe koja koristi metod "bljesteceg mamca". Medjutim, ona koristi drugi trik, umesto da plen namami u usta, ona "pecaljku" koristi kao harpun da bi ulovila plen.

Pronadjena na dva kilometra od Koralnog mora, nedaleko od obala Australije - "Dlakavi morski ribolovac" koristi dugacke "dlake" da bi prikupljao informacije o okolini:"Dugoglavi spavac" je jedan od primeraka morskih ribolovaca i pronadjen je u vodama Grenlanda.


Batisaurus, ili Guster dubokih mora, ugrisce vas cim dobije priliku, i moze da naraste do pola metra.


(Gore: Batisaurus, Levo: dugozuba riba, desno: Golooka riba)

Jos jedan kandidat za nagradu je takozvana: "Golooka riba". Ova riba zaista deluje uvrnuto i cudno. Naravno, ova riba ima oci, ali zasto da joj budu fokusirane ?! Ova riba ima transparentnu glavu i moze da pomera oci u kojem god zeli pravcu unutar lobanje!

Meduze atola i perifila:

Providni morski krastavac, Enipniasta, uocen je na dubini od 2,7 kilometra. Zivi u severnom delu Meksickog zaliva. Na desnoj slici vidimo "Damba" - sa smesno velikim "usima".

Ping pong drvo sundjer potice iz porodice mesozdera. I prilicno je velik, moze da naraste do pola metra.

Granrojo (gore desno) je meduza dubokih voda, sa cudnim, bucmastim "rukama", i telom koje neodoljivo lici kao da je od plastike.

Iako ni jedna od ovih riba i meduza nisu monstrouznih velicina, sada cemo videti nesto sto se zove ponorni gigantizam, odnosno tendencija svih organizama koji zive u ekstremno dubokim vodama da ne samo budu odvratne i ruzne nego i - velike.

Imate li malog psa, macku ili kornjacu? Da li bi ste zeleli da imate kucnog ljubimca slicne velicine ali totalno drugacijeg oblika i tipa?


Sladak? Ni malo. Lep? Jos manje. Ali dzinovski izopod bi sigurno zapoceo mnoge price ukoliko bi ste ga izveli u setnju. Zamislite samo: buba oblika pilule koja tezi oko 4 kilograma.

Ostali dzinovi dubina nisu za one koji se boje paukova... Japanska paukolika kraba, koja dostize duzinu od 3,7 metara zaista predstavlja pravi primer gigantizma.


Vampirski morski pauk sa Antarktika? Zvuci kao fantazija, ali on stvarno postoji...

Iako nije velika, jedna od neobicno lepih stvorenja koja zive u mracnim dubinama nosi sasvim korektno ime za sebe: vampirska lignja. Krv crvene boje, ova lignja ima meke kukice umesto obicnih pipaka koja se u slucaju opasnosti pretvara u trnovitu loptu. I ova lignja takodje isijava prirodnu svetlost kada zeli da je vide, ali u svakom momentu moze da je "iskljuci" i da nestane u mraku.


Mi naravno mozemo poci dalje posto postoji jos na stotine i hiljade cudnih i uvrnutih organizama tamo dole, ali jedno treba napomenuti, da svakog dana postoji mogucnost da se pronadje neka jos cudnija i jos uvrnutija zivotinja u neistrazenim dubinama mora.


I evo jos jednom da se vratimo na ponorni gigantizam. Naime, postoji jedna zivotinja koja je mesavina poznatog i nepoznatog, koja predstavlja horor i nocnu moru mracnih dubina. Dugo se vremena mislilo da je to samo mit, prica koja kruzi izmedju dokonih moreplovaca. Ali onda se pojavio dokaz: uznemirujuci oziljci na velikom kitu, kralju okeana i dubina - sto je dalo dokaz o nezamislivoj borbi duboko ispod nivoa mora.

Ovi dzinovi su tamo dole, i oni su verovatno najveca bica koja trenutno zive na planeti, sa ocima velicine tanjira, 10-o metarskim pipcima na kojima se nalaze nanizane, kao brijac ostre izbocine sa masivno jakim kljunom. Architeuthis, dzinovska lignja za nas, tek nedavno je prvi put snimljena, ali je i dalje velika misterija.

Dakle, odvojite trenutak i pogledajte u nebo i zvezde i pomislite koliko se misterija tamo krije, a potom otidjite do morske obale, pogledajte u more, i razmislite da covek mnogo bolje poznaje veliki komad stene koji je od nas udaljena preko 400.000 kilometara od fantasticnog podvodnog sveta koji se od nas nalazi samo par kilometara u daljinu i dubinu...

izvor: darkroastedblend.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More