Thursday, July 29, 2010

10 najvecih i najneverovatnijih rupa na svetu

Cukikamata, Cile

Cukikamata je u stvari povrsinski kop rudnika bakra u Cileu. To je rudnik sa najvecom proizvodnjom bakra na svetu, iako nije najveci. Dno ovog kopa nalazi se na neverovatnih 850 metara dubine.

Udacnaja Pajp, Rusija

Udacnaja Pajp je rudnik dijamanata u Rusiji. Vlasnici rudnika planiraju da ga zatvore rokom 2010 godine, da bi nastavili sa podzemnim iskopavanjima. Rudnik je otkriven 1955, a dubok je oko 600 metara.

Rupa koja tone, Gvatemala

2007 godine, rupa duboka 95 metara progutala je nekoliko kuca u gradicu u Gvatemali i prouzrokovala dve skrti kao i stotine ljudi navela na evakuaciju. Ove rupe nastaju nakon velikih kisa.

Rudnik Diavik, Kanada

Diavik je rudnik na severozapadu Kanade. Rudnik je otvoren 2003 godine i proizvodi 8 miliona karata, ili oko 1.600 kilograma dijamanata svake godine.

Mirni - Rudnik dijamanata, Sibir

Ovaj kop je dubok 535 metara i ima precnik od 1200 metara. Bio je prvi i najveci rudnik dijamanata u nekadasnjem SSSR-u a sada je napusten. Dok, je radio, kamionu su trebala puna dva casa da bi stigao sa vrha do dna kopa.

Velika plava rupa, Belize

Velika plava rupa je podvodna rupa nedaleko od obala Belizea. Rupa ima precnik od 300, a duboka je 122 metra. Formirana je od krecnjaka tokom poslednjeg ledenog doba.

Bingam rudnik, Juta


Bingam je rudnik bakra u Okuir planinama u Juti. Kop je dubok 1,2 kilometra, sa 4 kilometra u precniku. To je najveca ljudska iskopina na svetu.

Brana Monticelo, Kalifornija

Monticelo je brana u okrugu Napa u Kaliforniji. Poznata je po svom velikom usisnom kanalu kojim se napajaju generatori brane, a kroz kanal protekne 1.370.000 litara vode svake sekunde.

Rudnik dijamanata Kimberli, Juzna Afrika

Rudnik dijamanata Kimberli (takodje poznat i kao Velika rupa), drzi (spornu) titulu, za najvecu rukom iskopanu rupu na svetu. Pocevsi od 1886. do 1914. godine, 50.000 rudara su kopali rupu pijucima i lopatama, izvadivsi pri tom 2.722 kilograma dijamanata. Vodi se borba da ovo mesto postane zasticeno kao svetska bastina.

"Vrata pakla", Turkmenistan

1971. godine, geolozi su otkrili masivne podzemne rezerve gasa na ovom mestu. Kada su iskopavanja pocela, u trenutku kada je busilica dodirnula dzep sa gasom, rupa se obrusila stvarajuci ovaj veliki krater. Da bi se sprecilo oticanje otrovnog gasa, on je upaljen i nastavio je da gori sve do danasnjih dana bez prestanka.

izvor: funntube.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More