Sunday, June 27, 2010

10 najzanimljivijih Ginisovih rekorda sa Svetskih prvenstava u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu peharNajveci broj gledalaca tokom svetskog prvenstva

Najveci broj gledalaca tokom svetskog prvenstva postignut je 1994 godine na Svetskom prvenstvu koje se odigralo u Americi. Rekordan broj od 3.587.538 fudbalskih fanova posmatralo je 52 utakmice, sa rekordnom prosecnom posetom po jednom mecu od 68.991 gledalac.

Najbrze iskljucenje sa meca na svetskom prvenstvu

3 minuta je bilo dovoljno Jonu Vladoiu da bude iskljucen sa utakmice i time postavi ovaj rekord. Jon je igrao za Rumuniju na mecu sa Svajcarskom 22. juna 1994 godine na svetskom prvenstvu u Americi.

Najbrzi gol na svetskom prvenstvu

Najbrzi gol na svetskom prvenstvu je postignut za 11 sekundi, a strelac je bio Hakan Sukur koji je nastupio za reprezentaciju Turske na mecu protiv Koreje 29. juna 2002. U pitanju je svetsko prvenstvo koje je odigrano u Koreji 2002 godine.

Reprezentacija sa najvecim brojem postignutih golova na svetskim prvenstvima

Reprezentacija koja je postigla najveci broj golova na svetskim prvenstvima je Brazil, sa postignutih 191 pogotkom u vremenu od 1930-2002 godine.

Najveca minutaza jednog igraca na svetskim prvenstvima

Paolo Maldini je igrac koji je proveo najvise vremena na terenu u mecevima na svetskom prvenstvu i to 2.217 minuta, igrajuci za Italiju u periodu od 1990 - 2002 godine.

Najstariji igrac na svetskom prvenstvu

Najstariji igrac na svetskom prvenstvu je Albert Rodzer Mila (rodjen 20. maja 1952), koji je u utakmici Kameruna protiv Rusije nastupio sa 42. godine i 39 dana. Tokom meca je Mila postigao i pogodak te ga to cini i najstarijim strelcem na svetskim prvenstvima.

Najveci broj pogodaka jedne reprezentacije na jednom svetskom prvenstvu

Madjarska je reprezentacija koja je postigla najveci broj pogodaka tokom jednog svetskog prvenstva i to 27. To se desilo 1954. godine na svetskom prvenstvu u Svajcarskoj.

Najmladji igrac na svetskom prvenstvu

Najmladji igrac koji je nastupio za reprezentaciju na svetskom prvenstvu je Norman Vhajtsajd. On je igrao za reprezentaciju Severne Irske na mecu protiv Jugoslavije sa svega 17 godina i 41 danom na svetskom prvenstvu u Spaniji 1982. godine.

Najveci broj kartona na jednoj utakmici svetskog prvenstva

Najveci broj pokazanih kartona na jednoj utakmici svetskog prvenstva je 20, od cega 16 zutih i 4 crvena, tokom meca Portugal - Holandija na svetskom prvenstvu u Nemackoj 2006 godine.

Prvi gol na svetskim prvenstvima

Strelac prvog gola ikada od pocetka odigravanja svetskih prvenstava je Lisjen Laurent (Francuska), na mecu Francuska - Meksiko na prvom svetskim prvenstvu odrzanom 1930 godine u Urugvaju. Ova utakmica se odigrala u Estadio Pocitosu, Montevideo 13 jula 1930. godine.

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More