Tuesday, May 25, 2010

Najopasniji putevi sveta 1.deo

1. "Put smrti" u Boliviji


"Severni Jungas" je put koji se moze bez razmisljanja nazvati - najopasnijim putem sveta za vozace. Nalazi se u bolivijskim Andima, na 70 kilometara od La Paz-a prema Koroiku, i pruza se na duzini od skoro 3,5 kilometara sa ekstremnim krivinama i provalijom dubokom 800 metara. Fatalni incidenti desavaju se skoro svake dve nedelje, a oko 100-200 ljudi pogine ovde godisnje. 1995. godine je ovaj put i zvanicno poneo titulu "najopasnijeg na svetu".

Duz ceste nalaze se vidljivi ostaci skorasnjih (a i onih starijih) nesreca. Ovim putem uglavnom saobracaju autobusi !? i teski kamioni, posto je ovo jedini put u oblasti. Nazalost, ovo je i veoma prometan put posto je gotovo konstantno opterecen jakim saobracajem. Magla koja se podize iznad guste tropske vegetacije samo dodatno otezava i ovako teske uslove za saobracaj. Jos da sve bude gore, tropska klima sve vise utice da put polako erodira.


Neke od dovitljivih kompanija su napravile posao od svega ovoga prodajuci takozvane "ekstremne bajkerske ture" ovuda.

2. Rusko - Sibirski put za Jakutsk


Ovo je zvanican autoput prema Jakutsku, a takodje i jedini. Posto nema drugih puteva vizaci su prinudjeni da se probijaju kroz blato (kada je to uopste moguce), ili da cekaju u 100-kilometarskom redu na prolaz... (postoje dokazi da su se neke zene cak i porodile cekajuci u redu)... Prilikom velikih pljuskova, put postaje jednostavno neprohodan... i obliznja naselja ostaju danima i mesecima odsecena od sveta...3. Rusko - Gruzijski vojni planinski put

Ovaj put vodi kroz planinu Kavkaz, ali je na svu srecu slabo frekventan, poneki pijani vozac mogu da se nadju na njemu sto dodatno predstavlja opasnost ako nailazite u susret... sto je uglavnom i tipicno za planinske puteve, zar ne?

izvor: darkroastedblend.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More