Friday, April 16, 2010

5 neobicno iskoriscenih pecina sirom sveta

5 neobicno iskoriscenih pecina sirom svetaU isto vreme lepe i fascinantne, pecine nam daju predivan pogled na sile zemlje, na raznolike kreacije koje je priroda stvorila. Medjutim, pecine ne sluze samo za razgledanje i divljenje. Umesto da se koncentrisemo na najlepse pecine sirom sveta, odlucili smo se da istrazimo neke vise od zanimljivih i neobicno upotrebljenih pecina.

5. Ajala pecinski disko, Trinidad, Kuba

Na periferiji istorijskog, kolonijalnog grada Trinidada na Kubi, nalazi se jedna od najneverovatnijih pecina. Stalaktiti vise sa tavanice, namestaj i ukrasi su od kamena i celo mesto je osvetljeno sa disko svetlima i ozvuceno kubanskom muzikom. Mesto zaista izgleda magicno.
4. Pecinski hram Khao Luang, Tajland

Khao Luang nije samo jedan od najvaznijih hramova u pokrajini Phetcaburi, nego i jedan od najlepsih. Ulazu u pecinu prethodi niz stepenica od podnozja istoimenog brda. Hram je poznat po svojoj arhitekturi i predivnoj statui Bude, narucenoj od strane kralja Culalongkon-a. Pored toga, u pecini se nalazi jos 170 svetlecih statua istoimenog proroka.

3. Pecinski hotel, Kapadokija, Turska


Medju nasih pet neobicnih pecina, lista ne bi bila kompletna a da bar ne pomenemo neverovatne pecine iz turske regije Kapadokija. O tim "pecinskim hotelima" bi se mogao napisati ceo jedan clanak, ali to jednostavno ne bi bilo posteno prema ostalima. Regija je poznata po svojim unikatnm geoloskim i istorijskim cudima, kao npr. podzemni gradovi, pecinski hramovi i pecinski hoteli. Mesto je prava meka za turiste.

2. Skola u pecini: Dongzong Osnovna skola

U provinciji Guizhou, na jugozapadu Kine, velika pecina je upotrebljena za nesto zaista neverovatno. Pecina koja se proteze unutar planine i koja je formirana hiljadama godinama od strane vode, vetra i seizmickih aktivnosti, sada je dom osnovne skole sa sve kosarkaskim terenom, nastavnom sobom i malom pomocnom zgradom.1. Tajne pecine grada Aras-a iz Prvog svetskog rata

Ispod grada Aras-a u severnoj Francuskoj, tajni grad je bio dom za oko 25.000 vojnika na samo kilometar od neprijatelja koji ih nije ocekivao. Ovaj masivni podvig gradjevine ukljucuje kapele, kantine, elektrane, laku zeleznicu i potpuno funkcionalnu bolnicu. Ovaj "mega-rov" je sagradjen posle poraza u bici na reci Somi 1916. godine, kada su Britanski generali pokusali novu veliku ofanzivu na Aras. To je mozda jedan od najvaznijih simbola Prvog svetskog rata: genijalnost, upornost i tama su sastavni delovi ovog neverovatnog podzemnog grada.

izvor: environmentalgrafitti.com

Svidja mi se! Podeli ovu stranicu na Fejsbuku !

0 komentara:

Post a Comment

Podeli ovaj clanak !

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More